Dragii moșului, bârfa de azi are ca subiect situațiile extrem de nefericite când cineva chiulește, fiind pierdut ca patrupedul în porumb. Pentru situațiile de genul acesta, când împricinatul dorește să se întoarcă între prietenii și colegii săi de făcut prostii, s-au dezvoltat un set de competențe specifice, grupate sub acronimul SERE, adica Survival, Evasion, Resistance și Escape. Deci amatorii de leguminoase aveți nota 2, vă rugam să treceți la colț. 😛

Pierdut pe coclauri

În general, situațiile de acest gen au ca scenariu un soldat/pilot ajuns din diverse cauze în spatele liniilor inamice, care trebuie să se întoarcă sau să fie recuperat de către forțele proprii. Pentru aceasta, el trebuie să se descurce singur o perioadă mai mică sau mai mare de timp, procurându-și singur hrana și apa, să se ferească de intemperii (frig, ploaie, arșiță, etc.), să ajungă în niște puncte de preluare prestabilite, să comunice cu forțele amice, totul în timp ce evită capturarea de către dușman.

„No one is left behind”

Pentru aceasta, cei supuși riscurilor majore de captură trec printr-un curs de supraviețuire, cu tehnici derivate din cele de luptă a cercetașilor sau a forțelor speciale, unde învață să-și construiască un adăpost, să facă focul cu mijloace improvizate, să-și găsească și să-și prepare singuri hrana, să purifice apa de băut pentru a evita bolile gastro-interstinale, să navige în teren după hartă și busolă sau după mijloacele naturale (soare, stele), să se ascundă și să țină legătura cu forțele de recuperare, totul cu un echipament minimal. În caz de captură, soldatul este antrenat să reziste interogatoriilor o perioadă cât mai mare de timp și să evadeze cu prima ocazie, caz în care se revine la prima situație.

Echipamentul necesar este în mare parte improvizat, manualul de bază al tălpașului american, FM 3-21-75 recomandând aranjarea kitului de supraviețuire în trei straturi, în funcție de gravitatea situației:

– faza 1, soldat fără nici un fel de echipament: ace de siguranță (folosite pentru repararea hainelor si ca ace de pescuit), un briceag de buzunar cu o bara de magneziu pt aprins focul si o lungime buna (5-6 metri) de suspantă de parașută, folositoare pentru legatul diverselor lucruri.

– faza 2, soldat cu hamul port-încărcător, ce va conține un mic kit de supraviețuire și alte obiecte utilitare, cum ar fi un cuțit solid/baionetă, oglindă de semnalizare, pastile de purificat apa, banda adezivă, brichetă sau chibrituri impermeabile, ace de cusut și ață tare, aspirină, ceva bandaje, pungi mici de plastic pentru transportul apei, lumânări, etc. În fotografia de mai jos aveți un asemenea kit, cu toate componentele explicate:

Kit de supraviețuire, faza a 2-a

– faza a 3, soldat cu echipament complet (rucsac), în care se pot afla o pelerină de ploaie (cu care se poate improviza un adăpost sau se poate aduna apă de ploaie), un schimb de haine (impermeabile, pt fentat ploaia sau zăpada), un sac de dormit ușor, precum și apă și mâncare.

”Pentru oameni puternici”

O mențiune specială pentru piloți și cei din Forțele Speciale, ei mai au în dotare așa numtele radiouri de salvare, stații radio cu frecvențe fixe, ce pot funcționa ca baliză de direcționare, asigurând localizarea supraviețuitorului și pornirea operațiunii de salvare în cel mai scurt timp.

Survival radio

În concluzie, am putea spune că SERE se ocupă în aducerea rătăciților acasă. 😀


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *