„Tu ai trece, doar ai trece pe lângă un rănit?
Măcar atât, dacă de mai mult nu e de unde.”
Iulian Iamandi
Dragii moșului, azi avem laborator. Degeaba facem cursuri dizertații și alte asemenea, tot ajungem la adevăru’ zicalei „Teoria ca teoria, da’ practica ne omoară”. Deci azi avem laboratoru’ de ce tre’ să facem în caz de belele. În acest caz, ținând seama că o imagine face cât o mie de cuvinte, v-a pregătit fratili vostru un platouaș cu bunătăți, numa’ bun de vizionat la orice oră din zi sau din noapte, până se întipărește de retină și de creier.
1. Ca să începem bine, o dedicație pentru vitejii de fotoliu, marii jucători de CounterStrike (în general, airsofterii sunt mult mai cu capul pe umeri, știu că o lovitură doare al dracu’): flăcăi, în real life (aia pe care n-o aveți voi, fiind lipiți cu fundurile de scaun, în fața calculatorului), de la un frag SE MOARE. Adică nu te mai ridici de jos, pentru că te-ai găsit în partea greșită a țevii și nu în fața monitorului, iar urâtul ăla din față a mișcat prima falangă a degetului mai puțin de un centimetru. Deci, pentru toate specimenele astea, dedicație specială:
2. Pentru o victimă întinsă pe jos, procedura de resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac) este exemplificată în videoclipul următor. Pentru cei ce nu înțeleg prea multă engleză (deși mi-e greu să cred că există asemenea uameni), raportul este de 30 de compresii toracice la 2 insuflări. Și nu vă fie frică să-i rupeți coastele, oasele rupte se vindecă, moartea este netratabilă.
În caz de răniri/hemoragii, este recomandabilă folosirea unor mânuși de cauciuc (ținute în buzunar într-o capsulă de plastic provenită de la ouăle Kinder), pentru eliminarea riscurilor de boli transmisibile prin sânge, iar procedura este foarte simplă: se ia o bucată de material textil (curată, de preferință) și se apasă cât mai puternic cu ea pe rană. În general, 10 minute de presiune sunt suficiente pentru a opri orice sângerare. În caz de hemoragie masivă și amputări, se pot folosi garourile, fie improvizate, fie cele elastice sau mecanice ce încep să apară și la noi pe piață.
4. Confortul psihologic al victimei poate fi realizat de oricine. Înseamnă simplu să te așezi lângă și să vorbești cu ea, să știe că nu e singură acolo. Pentru un om rănit, speriat și plin de gânduri negre („fir-ar al dracului, uite cât sânge curge din mine, o să mor aici”) înseamnă mare lucru să vadă pe cineva lângă el.
Pentru cine este interesat de un curs de prim ajutor făcut pe bune, îl pot recomanda pe cel ce m-a învățat pe mine, formator certificat ERC (European Resuscitation Council) și medic urgentist la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, doctorul Radu Berca, pe care îl puteți contacta la tel. 0763.495.158 sau la e-mail dr_bercar@yahoo.com.
Finalul îi aparține tot lui Iulică:
„N-o să se sfârşească, dar măcar să nu trecem cu gulerul ridicat şi privind înainte.”
Lasă un răspuns