Infanteria care nu mai e infanterie

Dragii moşului, privind în frumoasa ţară a Afganistanului, loc mirific plin de pietre, câmpuri de mac, mine antipersonal şi talibani, vom observa că se pregătesc să trimită acasă cu coada între picioare a treia putere mondială, supertehnologizata armată americană, după ce acum 100 şi ceva de ani i-au expediat pe englezi iar acum 30 de ani pe sovietici, arătându-le degetul mijlociu la toţi.

Ce au, de exemplu, în comun afganii cu vietnamezii sau somalezii? Sunt rase diferite, culturi diferite, religii diferite. Sunt ţări considerate corupte, sărace, cu oameni needucaţi, fără putere militară în sensul clasic al termenului. Deci, ce au ăştia de trimit armate după armate, care mai tehnologizate şi mai avansate, acasă cu coada între picioare?

 Simplu, au oameni mai buni. De la soldaţii tălpaşi la conducători, „needucaţii” somalezi, afgani, vietnamezi sunt războinici de o calitate mult mai bună decât americanii, englezii sau francezii.

Tălpaşi

Tălpaşi

De ce zic asta? Deoarece, pentru a câştiga un război, o parte trebuie să învingă. Şi asta înseamnă ocupaţie, „pacificare” şi control politic. Cea mai potrivită categorie de forţe pentru treb’şoara asta e infanteria. Pentru că, oricâte tancuri, oricâtă artilerie, oricâte avioane ai avea, totul se decide pe ultima sută de metri din teren. Locul soldaţilor şi al subofiţerilor, nu al generalilor.

Dacă se face o comparaţie între un soldat vestic, crescut în oraşe, educat cu internet şi Xbox, îndopat la McDonalds şi un păstor afgan crescut în munţi, tot timpul la pândă ca sa nu piardă o oaie şi hrănit cu te miri ce, odată la câteva zile, balanţa va înclina pentru cel de-al doilea ca material mai bun pentru un infanterist. Capacitatea naturală de a se orienta în teren, cunoaşterea detaliată a reliefului local, adaptarea la condiţiile de mediu, capacitatea de a citi o urmă de animal sau de om, precum şi adaptabilitatea superioară îl vor face pe păstor un soldat mult mai bun decât va fi vreodată un „vestic”. Cu simţurile tocite de viaţa între betoane, cu o inteligenţă condiţionată de un sistem de învăţământ cu anumite obiective, adolescentul „civilizat” transformat în soldat de un sistem militar creat pentru a scoate pe banda oameni instruiţi la un standard minim de pregătire se va baza întotdeauna pe o putere de foc superioară pentru a învinge.

HinduKush? Caucaz? Sau Retezat?

HinduKush? Caucaz? Sau Retezat?

O „armată” slab tehnologizată, fără resurse materiale, se va baza întotdeauna pe ingeniozitatea şi inteligenţa oamenilor săi. Oameni crescuţi de generaţii în munţi, păduri, deşerturi, jungle, perfect adaptaţi condiţiilor locale, capabili de a se orienta instinctiv, „citind” soarele, stelele, vântul şi natura din jur, capabili să se ascundă oriunde, să parcurgă distanţe mari pe jos, fără mijloace mecanizate, rezistenţi la frig, arşiţă, ploi, foame şi sete, adaptând la nevoile lor mijloacele existente, utilizând tehnici şi tactici „asimetrice” adaptate în permanenţă la situaţia de moment, fără a avea nevoie de control şi îndrumări „de sus”. Scopul nu e de a învinge o armată, ci de a o face să „arunce prosopul”, să tragă concluzia „îmi bag picioarele, mă duc acasă”. Vietnam, Somalia şi Afganistan stau mărturie.

Unealta cea mai folosită.

Unealta cea mai folosită.

Aruncată în luptă, o armată „din lumea a treia” va recurge la lovituri rapide şi precise, folosind suportul populaţiei locale ca informatori, ambuscade asupra căilor de comunicaţie, raiduri asupra posturilor de poliţie, a bazelor militare, înlocuind blindajul armatelor vestice cu viteza, considerată un mijloc de protecţie mai bun, folosind pentru aceasta mijloace tehnice simple şi multifuncţionale ca motociclete (pentru cercetare), camionete uşoare de teren (mijlocul principal de deplasare şi lovire, transportor de trupe, automitralieră, sistem de lansare a rachetelor nedirijate şi dirijate, antitanc, antiaeriene), camioane medii de 2,5-5 tone capacitate (la fel ca înainte, cu posibilitatea suplimentară de a transporta un sistem multiplu de lansare a rachetelor de tip BM-21 Grad) şi având în dotare arme uşor de folosit, precum puşti de asalt Kalaşnikov, arme cu lunetă, mitraliere universale (de tip RPK, PK, MG3 sau FN MAG58) şi grele (M2, DShK sau KPV), mortiere de 60, 81/82 şi 120 mm, lansatoare de rachete antitanc de tip RPG7, Fagot, Konkurs, Milan sau Maliutka, rachete antiaeriene de tip MANPAD (Strela, Igla, Stinger), mine antipersonal şi antitanc, dispozitive explozive improvizate (IED-uri), precum şi sisteme multiple de artilerie reactivă de tip Grad. Acestea din urmă pot nivela în câteva secunde o localitate de câţiva kilometri pătraţi şi vor pleca mai departe.

Carul de luptă al lumii a treia

Carul de luptă al lumii a treia

Conduse de oameni inteligenţi şi carismatici, adesea cu pregătire militară formală şi de foarte bună calitate (Mohhamad Farrah Aidid, şcolit la Roma şi la Academia Militară Frunze de la Moscova, Jonas Savimbi, antrenat in Academia Militară a Chinei, Dzhokhar Dudayev, fost general în aviaţia Armetei Roşii), cunoscători ai psihologiei adversarului, armatele extrem de mobile ale Lumii a Treia vor pune extrem de multe dificultăţi sistemului militar vestic, având cele mai multe şanse să-l învingă.

– Sweeper –

5 păreri la “Infanteria care nu mai e infanterie

 1. Well. Da-mi voie sa spun: De acord, ca nu suntem (chiar) de acord. Asimetric. Doua tipuri de conflict, de luptatori,de ideologii, etc. Pana la urma, mediul de unde provin, acei luptatori, cam spune totul despre ei, nu?
  Pastorul, sau vanatorul/culegator, va lupta in aceasi masura cu tribul vecin, daca vrea sa-i fure recolta, sau caprele. In aceasi masura va lupta si impotriva unui dusman venit de pe partea ailalta a globului. In fiecare zi, isi ia sapa/bota de pastor si pusca.
  Mercenarul, va lupta cu dusmanul desemnat. Dupa terminarea misiuni, va pune pusca in cui, vazandu-si de viata sociala, familie,etc.
  Pentru mine, e clar in ce lume vreau sa traiesc.
  Asta, asa pe scurt. Ca e mult mai mult de dezbatut

  • Corect ce zici matale acolo. Da’ ce voiam io sa zic e ca daca-i arunc impreuna prin muntzi pe Hassan din Kandahar si pe Ronaldo din Craiova, s-ar putea ca al doilea sa-si lase gelu’ din par si blugii de fitze pe coclauri. Hassan… e pe treaba lui oriunde. 😀

   • Pe treaba lui, dar, doar pe treaba lui. Mujahedinii astia sunt reminiscente ale trecutului si apartin DOAR acelor locuri. Normal ca nu poti sa combati asa ceva cu mentalitate de modern warfare. Ei duc un razboi atipic, de fapt nu razboi, ci o lupta atipica. De apreciat, sa nu mai intelegi gresit, dar nu-si au locul in secolul asta. La fel, cand,vajnicii mujahedini daghestanezi(vreo 300) au macelarit 6 recruti rusii, au fost decimati tot de mujahedini, inregimentati in trupe Spetsnaz.
    Adica: fight fire with fire.

 2. awww uite unde era autoru meu „preferat” :o))))

  Mie mi se pare ca o dai in ciunga masiv. Adica mneah daca´mi comparai un mascul siberian la 20 de ani, lipsit de vodka cu un orasean vestic sau gringo mai ziceam. Da´ tu´mi vii cu skinny astia din epoca de piatra si te prefaci ca nu stii de bulioanele+armamentu´de ultima generatie(stinger) si knowhow pompat de americani in razboiul cu sovieticii respectiv de sauditi in „razboiul” actual. Pt ca in timp ce skinny tai au liber la guerilla astialaltii sint prinsi intre doua fronturi : pe de o parte trage riu&ramu´cu kalashu dupa ei, pe de alta parte media cu aparate foto&filmat. Ca somalia a fost un fel de proxy war pt a se testa cit de combat ready sunt(si nu erau) iar Astanu´tot pe acolo plus ca mai toaca si ei niste bani si le stau in coasta iranienilor(si altora). Si daca o spunem pe aia adevarata, daca s´ar lua banii pompati in programe de ajutor(ma rog facute brambura si pus pe furat si acolo dar totusi) si s´ar investi in kerosen+munitie exact cit sa le taie toate caile rutiere, aia ar muri mincindu´se intre ei dupa ce si´au ros sandalele. De fapt nici atit… ar trebui sa taie gringo absolut toate ajutoarele pt astanezi sa vedem atunci cu ce resurse s´ar mai colinda pe coclauri, ar avea calorii exact cit sa apese pe tragaci si sa si dea o boaba´n ceru´gurii de foame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *