Medicale: Ditch medicine

„For wounded soldier who sees his strength ebbing into the warm pool of liquid by his side and seeks relief from his pain by crushing the blades of grass in his hands, thoughts are of family never to be seen again and aid from whatever quarter he can find it. Ditch medicine – the difference between life and death – often starts with a thud of a pair of boots landing beside the soldier and PHCP simply grasping his hand and peering into his ashen face”

Hugh L. Coffee – Ditch Medicine

Închipuiţi-vă că aveţi de asigurat îngujirea medicală într-un mediu cum este cel din clipul de mai sus. Nu neapărat din cauza unui conflict armat, ci mai degrabă din cauza unui cutremur cum a fost cel de sâmbătă. Clădiri dărâmate, lipsă apă curentă şi energie electrică, servicii de urgenţă mult suprasolicitate, mai ales de idioţi care sună nu să raporteze cazuri de urgenţă, ci ca să întrebe ce să facă, în loc să se pregătească din timp, ca să cităm pe flăcăul ăsta. Ce veţi face?

Nu vreau să mă înţelegeţi greşit.

Nu sunt medic şi nici nu voi fi vreodată. Nu voi petrece , la 40 de ani ai mei, încă trei pentru a face o postliceală sanitară doar ca să am dreptul legal de a pune o perfuzie. Nu sunt fan al Oliviei Ştir sau cum morţii mamii ei o cheamă pe tuta aia care a declarat ca vaccinurile provoacă autism. Ceea ce ştiu şi pot e prim ajutor. Asta mi-a plăcut, asta fac. Dacă voi avea ocazia, voi urma un curs de paramedic, dar nu-mi voi face o meserie din asta. Îmi ajunge voluntrariatul.

Asta a fost disclaimer-ul.

Consider că un curs autorizat de prim ajutor, că e făcut cu flăcăii mei de la SARS, cu oricare alt ONG sau cu Crucea Roşie (care ar trebui să fie mult mai activă în pregătirea populaţiei pentru cazuri ca inundaţii, cutremure şi alte asemenea, dar doarme în bocanci) trebuie să stea la fundamentul oricărei pregătiri medicale şi să facă parte din cultura generală a oricărei persoane, începând cu vârsta de 6 ani. La fel ca scrisul şi cititul, utilizarea unei arme (aici incluzând măsurile de siguranţă)  utilizarea unei hărţi şi orientarea în teren. Sunt cunoştinţe de bun simţ, pe care ar trebui să le aibe oricine.

În cazuri precum cel de sus, unde principala problemă care se pune este supravieţuirea imediată, din varii motive, utilizând un echipament extrem de limitat (îmi voi umple rucsacul cu cele trebuincioase, kitul medical va fi unul mic), voi improviza. Nu poţi, efectiv, căra o sală de operaţii într-un rucsac. Deci, pe de o parte, va trebui să am cunoştinţele medicale necesare, iar pe de cealaltă parte, să recurg la improvizaţii. Deci, dacă pot lipi rănile cu SuperGlue, utiliza crengi pe post de atele şi folosi o jachetă înfăşurată pe post de guler cervical, o voi face. Treaba mea nu e să fac operaţii pe creier, ci să-i acord o şansă în plus ca să ajungă la un adăpost/spital/medic. E medicină făcută pe genunchi, nu neurochirurgie.

De aceea îmi sfătuiesc cunoscuţii să urmeze un curs de prim ajutor cât mai complet, ca fundament al pregătirii medicale. Apoi urmează, aşa cum am zis şi aici, toate celelalte. Pentru cei cu timp liber, voluntariatul la un Serviciu de Ambulanţă (SABIf-ul din Bucureşti are 1000 de voluntari, am văzut că şi SAJ-ul Bistriţa Năsăud recrutează, poate mai sunt şi alţii, nu ştiu) poate fi o bună oportunitate de practică şi învăţare continuă, sub supravegherea profesioniştilor. Pentru cine are chef de citit şi stăpâneşte bine engleza, aici şi aici găsiţi nişte cărţi interesante. Dar, repet, trebuie să ştiţi ce faceţi, nu că „bre, nu respiră, îi găuresc eu traheea că aşa am văzut în filme”.

Concluzia? Pregătiţi-vă. Cursuri, voluntariat, lecturi. Poate n-o să vă folosească, dar de stricat, n-o să strice.

 

2 păreri la “Medicale: Ditch medicine

 1. Nu comparara mere cu pere.Medicina de urgenta sau ditch medicine este medicina care se aplica in situatii limita si are ca scop interventia imediata pentru a salva viata ranitului si stabilizarea lui pana ajunge la un spital unde se aplica tratamentul optim pentru recuperare totala (se includ analiza, operatii, recuperare etc).
  Medicina de urgenta poate utiliza metode care altfel nu sunt acceptabile, de ex. inchiderea ranilor cu superglue, insa acestea se aplica unui om perfect sanatos si in conditie fizica excelenta, care poate tolera si se recupereaza dupa astfel de tehnici.
  Medicina clasica, se ocupa in principal de profilaxia si tratarea bolilor pe un domeniu mult mai mare decat medicina de urgenta.
  Iar cand totul se invarte in jurul banilor, sanatatea ajunge sa fie calculata doar pe baza de profit sau cum sa gasim metode sa marim castigul.
  Referitor la articolele anterioare, o paralela intre medicina clasica (de fabrica, adica bagi materia prima pe o parte si scoti produsul pe cealalta parte, vinzi cu un pret cat mai mare si gasesti metode sa reduci cheltuielile de productie cat mai mult) si echiparea pentru conditiile de mediu si supravietuire.
  Daca mergi iarna prin munti, de ce sa ai un chit de alpinism de la o firma de renume, cand se pot obtine aceleasi produse cu un pret mult mai mic din alta parte?Cat despre cei care le folosesc, are balta peste si nu toti o sa ajunga in situatii sa le foloseasca intensiv sau sa povesteasca dupa ca echipamentul era de proasta calitate.Se poate da vina pe ei ca n-au utilizat echipamentul in limite de siguranta si l-au suprasolicitat.Cateva milioane de coco profit sunt mai importante decat o statistica, nu?
  Sau cari 70kg in spate, mancare putina si fara multe calorii, esti grabit ca ai un termen limita si in plus esti obligat sa bei 2l de votca pe zi, toate astea iarna, iar din plutonul care a pornit in misiune doar 2-3 au ajuns la destinatie.A cui este vina?Care sunt factorii care au dus la acest rezultat?
  Asa-i cu medicina clasica, scopul nu mai este sa vindece un om, scopul este sa aiba omul-fabrica care sa fie bolnav cronic pe termen lung si sa cumpere medicamente care doar sa-l ajute sa supravietuiasca de la luna la luna.Daca este sanatos, se pierde profitul si acesta trebuie asigurat prin orice mijloace.
  Cat despre vaccinuri, sunt multe de spus.
  De fiecare data cand vine vorba de subiect ma gandesc la ruleta rusa.
  In functie de mostenirea genetica data de parinti, un copil dupa ce se naste este apt sau mai putin apt pentru a incasa „cartusul”.
  La primul vaccin poate sa fie un rateu sau „cartusul” sa fie doar razant si sa nu aibe efecte vizibile.Dar unele vaccinuri se fac in serii de 2-3-4 doze.Asta inseamna ca la fiecare doza suplimentara mai adaugi „un cartus” in butoias si continui jocul de ruleta rusa.
  Un vaccin este ca un revolver pus la tampla copilului.Nu cunosti daca este incarcat, daca are doar un cartus in butoias sau poate tragaciul sau percutorul este defect, poate capsa da rateu, DAR TE RISTI SA APESI PE TRAGACI?
  Cand teava armei este indreptata catre propriul copil?
  Asa este cu vaccinul, acum copilul este normal si vioi, iar dupa vaccin poate sa nu aiba nimic sau sa devina o leguma, poate chiar sa moara.Poti face asta cand vaccinul nu este necesar?
  Lumea azi este ca un camp de lupta, trebuie sa inveti care sunt pericolele, cum sa te feresti de ele si sa cauti solutiile sa supravietuiesti pe campul de lupta pana la terminarea razboiului.Multumesc de articole, sunt de mare ajutor.

  • Bre, acu’ ce sa zic, eu sunt vaccinat si n-am avut nici pe dracu’. La faza cu medicina fabrica prefer sa nu ma exprim. Tu ai o parere, eu alta, cat timp nu ne bagam unul altuia pumnul in gura ca sa ne-o impunem e ok.

   Multumesc pt vizita si ma bucur ca-ti place ce scriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *