BOB

IMG_20180209_143342_624

Dragii moşului, revenim pe sticla după o lungă absenţă, provocată de o bună perioadă de muncă şi de făcut prostii. Timp de două luni și 6000 kilometri am avut timp să mai învăț de-ale Rinocerbului (spoiler alert), de-ale pregătirii şi multe alte asemenea.

Una dintre pățaniile din această perioadă a fost înfigerea într-un mal de nisip din zona extrem de rurală a frumosului județ Mehedinţi (care alături de Vâlcea este unul din cele mai subapreciate din România), întâmplare ce mi-a dat una peste ochi, trezindu-mă că toate proviziile existente se limitau la un litru de suc și o minusculă conservă de ton. Drept urmare, ajuns acasă am scotocit prin dulapul cu echipamente şi am încropit ceea ce se numeşte Bug Out Bag sau, în cazu’ meu, Get Home Bag.

În esenţă, este compus dintr-un rucsac de 35 litri, îndopat cu haine de schimb, trusă medicală, haleu, apă şi accesorii.

Rucsacul este un Snugpak Sleeka Force 35 fabricat în Anglia, cu două buzunare laterale şi unul în capac, cele laterale conținând două pet-uri de apă minerală, iar cel din capac un survival kit mare detaliat aici, un cuţit Mora Basic, un set de tacâmuri, o cănuţă flexibilă suedeză, dopuri de urechi şi o mască facială, foarte bună pentru filtrat praful şi alte asemenea.

IMG_20181120_163044

Hainele de schimb constau în două aşa numite skivvie roll-uri, compuse fiecare dintr-un tricou şi o pereche de şosete rulate în aşa fel încât să ocupe cît mai puţin loc posibil, detaliat în poza de mai jos, precum şi o jachetă cu GoreTex, nimerită pe timp de ploaie. Textiliştii pot adăuga şi o pereche de chiloţi, detaliu vestimetar ce pe mine mă depăşeşte.

IMG_20181120_162943

6a67805a-a0c9-4aa4-9061-7966dcbd9b17

Trusa medicală este o Deuter medie, modificată faţă de dotarea standard, al cărei conţinut faţă de cel din poze s-a modificat prin înlocuirea unei role de pansament cu un bandaj israelian de 4 inci sau 10 cm.DSC02955 DSC02956 DSC02957 DSC02958 DSC02959

Aşa cum am zis, apa este în cantitate de 4 litri, compusă din două bidoane amplasate în buzunarele laterale ale rucsacului.

Haleul este compus dintr-un pouch mare acoperit cu molle, cu diversele componente amplasate pe căprării, în pungi de plastic păstrate din MRE-uri, ce pot fi folosite şi ca recipiente pentru strângerea şi încălzirea apei.

IMG_20181120_163157

Primul pachet este compus din energizante, recte miere, jeleu de struguri, unt de arahide, plicuri cu prafuri isotonice de dizolvat în apă, bomboane cu cofeină şi dropsuri, chestii care dau energie rapid şi pot fi consumate din mers.

IMG_20181120_171322

Al doilea este compus din bauturi calde, cu apă încinsă cu încălzitoarele chimice din aceleaşi MRE-uri, în componenţa kitului de potol intrând cinci asemenea trăznăi. Conţine ness, 3în1, extract de ceai din raţiile germaneze EPa, un plic filtru de cafea auto-conţinut, un plic de un fel de Coldrex suedez, precum şi plicuri de zahăr, absente din poză.

IMG_20181120_170452

Kitul de condimente conţine plicuri de ketchup, muştar, maioneză, sos de friptură, Tabasco, precum şi pliculeţe de sare şi piper plus şerveţele umede, iarăşi absente din poză.

IMG_20181120_171017

Felurile principale constau în plicurile principale din MRE-uri şi raţii englezeşti, anume ton, salate de paste, carne înăbuşită cu legume şi mere felii, precum şi două cutii mici de ton, îndesate pe laterale. In general, mă feresc de cutiile de conserve, preferând plicurile, mult mai comod de stocat.

IMG_20181120_173124

IMG_20181120_173414

Pâinea este reprezentată de două pachete de biscuiţi din MRE-uri, necesare pentru fibrele alimentare şi volum, constipaţia is not fun.

IMG_20181120_173315

Tot calabalâcul ăsta stă în maşină, gata de folosire la nevoie, eventual putând fi luat în spate şi cărat lejer, dacă situaţia impune. Oferă mijloacele de substinenţă pentru 24-48 de ore, timp arhisuficient pentru ajungerea (cel puțin în cazul României/Europei) într-o zonă populată.

 

4 păreri la “BOB

  1. Mi se pare ca te concentrezi prea tare pe situatii limita. Eu as zice ca in RO, chiar si 12 ore e arhisuficient sa dai de un nene cu TAF/tractor, de oriunde ai porni (daca n-ai o problema de orientare, si tu nu ai 🙂

    In kitul meu de offroad preferam ceva conserve de Scandia (Vita/porc in grasime pt calorii, si fasole cu carnati/ciolan pt gust) – de inlocuit/mancat mai des. Daca nu ai ceva „extra” de mancare (chiar si un banal pachet de biscuiti), ieftin si usor de mancat/cumparat o sa fii de multe ori tentat sa rontai din „ratia de supravietuire”, care e scumpa de inlocuit, si o sa-ti lipsesca fix cand ai nevoie. Apropo, cauta BP-5 Compact Food e perfecta pt rolul de tinut in masina cativa ani.

    Si daca am vorbit de nene cu TAF/tractor, mai sunt esentiale 1-2 pachete de tigari, si niste bani, gen 4×50 (asa aveam pe vremuri, poate acum ar merge mai mult)

  2. Ideea e ca daca ai ceva „delicios”, risti sa fii pofticios si sa ramai fara. Sau sa pofteasca niscaiva prieteni pe care ii ai in masina si le arati sacul. „Lasa-ma si pe mine sa gust una, si asa ai mai multe”. Si uneori nu poti refuza. Da’ daca in loc de „Grape Jelly” le arati niste biscuiti cu aspect nasol (vezi BP5) te lasa in pace.

    Rezerva pt chestii extreme ar trebui sa fie mai degraba „neapetisanta”. Ca in alea 12 ore (chiar si 48) nu e musai sa iti si placa.

  3. Salutari ! Acest kit e bun pentru o ipotetica inzapezire, la situatii fara vreme severa merge ce a mentionat si Gabi (e si mai ieftin) cu mentiunea ca eu as elimina si trusa medicala (ai deja una in masina) mie imi pare cam over kill. La noi (distante scurte fata de asezari umane) merge : bani (macar 4-500 lei) telefon rugged cu baterie externa, ceas taho/busola, lanterna, incaltaminte si haine adecvate (nu umbli pe coclauri la costum), apa si ceva de rontait (eu unul prefer 2 pachete tigarete in loc de mancare). O forma fizica mediocra te aduce in civilizatie in sub 16h. Daca esti certat cu mersul (e bine sa umbli numai cu plinul facut) astepti la masina si butonezi la telefon (cel mult te misti pana dai de semnal).

  4. Ghiozdanul e bine facut.
    Exista prin tara regiuni unde chiar daca dai de oameni – gen muncitori forestieri sau ciobani, e foarte mare sansa ca aia sa nu aibe nimic medical asupra lor, poate cel mult o juma’ de tuica/palica (lucru care nu ar trebui sa lipseasca din pachet 🙂 ).
    Mancarea este din nou un amanunt relativ. Am avut surpriza sa ajung intr-o statiune unde in timpul saptamanii nu am avut de unde sa cumpar nimic, am insistat cu bani pentru ceva „orice” de mancare. Deci e bine sa ai la tine minim o conserva gen fasole cu carnaciori, in sezonul rece mai multe.
    Nu demult am facut o plimbarica pe bicicleta de vr-o 4-5 ore la munte si s-au dus 2 pachete de biscuiti, 2 sanviciuri mari, un snickers si un isotonic. La final am ajuns inapoi la masina tot flamand…
    Hainele uscate, de schimb sunt obligatorii, mai ales lenjerie de corp – tricou/maieu, chiloti si ciorapi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *