La alţii…

1f4640cbc10b4e81ec928b3a563330fbDragii moşului, stând la ceas de seară la un pahar de Chivas şi răsfoind presa străină, mi-a sărit în ochi un articol ultimul număr al polacilor de la Frag Out. Articolul tratează nou înfiinţatele Forţe de Apărare Teritoriale, un fel de Gardă Naţională compusă din rezervişti, ce au misiunea de a se implica în activităţile militare destinate anihilării şi distrugerii forţelor „unui potenţial inamic” în cooperare cu forţele operaţionale, de suport şi non-combatante, executarea unor misiuni independente anti-teroriste şi anti-sabotaj, participarea la recepţia şi desfăşurarea întăririlor aliate în regiunile indicate, managementul crizelor, incluzând aici protecţia civilă împotriva dezastrelor naturale, căutare-salvare şi protecţia vieţii cetăţenilor, protecţia comunităţilor locale împotriva destabilizării şi a dezinformării, cooperarea cu diversele elemente ale sistemului naţional de apărare, protecţia împotriva atacurilor cibernetice, şi la urma cireaşa de pe tort, implicarea în activităţi informative, incluzând ideea de educaţie patriotică a societăţii!

Paranteză.

Mh, mişto ideea. Cunosc nişte flăcăi de la o asociaţie de reenactori care fac tot posibilul sa-i înveţe pe copii istoria aia care nu e scrisă în cărţi. Istoria nu e numai 23 august, 1 decembrie, cohorta politică actuală şi aventurile maneliştilor. Mai înseamna şi Cireşoaia, Turtucaia, Stalingrad, Caucaz, Cehoslovacia anului 1968…

Închis paranteza.

Treaba inteligentă la chestia asta e că aceste forţe vor fi structurate pe brigăzi cu o anumită arie de responsabilitate, cu profil de infanterie uşoară şi oameni recrutaţi din zona de responsabilitate, cu o organizare ierarhică de tip batalion – companie – pluton – grupă. Principala unitate de luptă va fi compania, ce va avea un anumit profil, luptă urbană, montană, marină (stil infanterie marină) şi general. Profilul va fi în strânsă legătură cu demografia şi relieful zonei de responsabilitate a companiei. Profilul companiei respective va dicta echipamentul folosit, inclusiv echipamentul individual al soldatului, ca şi programul de instrucţie.

Unitatea de bază în luptă va fi grupa, compusă din 12 soldaţi, după cum urmează:

– comandant

– comandant adjunct

– puşcaş lunetist (designated marksman)

– cercetaş

– genist (combat engineer)

– genist asistent (junior combat inginer)

– paramedic – nu sanitar, nu doctor, PARAMEDIC

– paramedic asistent (junior paramedic)

– radio-operator

– radio-operator asistent (junior radio-operator)

– doi puşcaşi.

După umila mea părere, asta e aceeaşi structură cu a Detaşamentelor Alfa – ODA (Operational Detachement Alpha) a Forţelor Speciale americane, cunoscute şi ca Beretele Verzi, structură ce permite „spargerea” grupei în două unităţi de luptă independente, având fiecare un paramedic, radio-operator, genist, puşcaş şi comandant. Singurii care (teoretic) n-ar avea omologi într-o sub-grupă ar fi cercetaşul şi lunetistul, dar ţinând seama de complementaritatea skill-set-urilor (camuflaj eficient, capacitate de colectare si transmitere a informaţiilor, etc.) se poate spune că sunt analogi.

Dotarea standard va conţine armele standard ale armatei polone, pistoale de 9 mm, puşti de 5,56 şi 7,62 mm (incluzând puşti cu lunetă de tip Bor şi Tor), aruncătoare de grenade de 40 mm, precum şi mitraliere universale de 7,62. Armele folosite împotriva tancurilor vor fi iniţial RPG-7 (AG-7 în România), ce vor fi înlocuite cu sisteme mai moderne în anii următori. Companiile de sprijin vor fi dotate cu mitraliere grele de 12,7 mm, mortiere de 60 mm, precum si mijloace antiaeriene precum tunurile automate de tip ZU-23-2 şi rachete de tip Grom MANPAD. Geniştii vor avea la dispoziţie mine antitanc de tip MN-123 şi monstrul MPB, de 45 kg.

MPB

MPB

Ciclul de instrucţie va avea 3 ani (vorbim de instrucţie de weekend, nu full time), in primul an fiind axată pe învăţarea cunoştinţelor de bază implicând armele şi supravieţuirea, al doilea va întări cunoştinţele specifice fiecărei specialităţi, iar al treilea se va axa pe munca în echipă şi realizarea unei unităţi de luptă coezivă.

Primele districte militare care vor implementa noul sistem al Forţelor de Apărare Teritorială vor fi, binenţeles, cele din estul Poloniei…

PS. Pentru cine se gândea ca eu fac mişto aici, mai gândiţi-vă o dată.

4 păreri la “La alţii…

  1. Îmi plac din ce în ce mai mult panii.
    Nu atât de tare să îi iau acasă, dar au idei fixe, și nu se lasă până nu le iese.
    Dacă ar fi cineva interesat de pe la noi, nu ar trebui să „inventeze” nimeni apa caldă.
    O brigadă teritorială ca cea pe care vor ei să o pună pe picioare, care se „sparge” la nevoie în n’șpe ODA, bine instruită și motivată, care „joacă” acasă și cunoaște fiecare șant și creastă din zona ei, e un coșmar pt orice musafir nepoftit.

    Pt RO, aș da sarcina asta în primă fază jandarmilor. Pe motiv că există deja , instituție militarizată, cu urbanu’ ar trebui să fie deja „familiarizați”,
    mai rămâne să învețe restul, fără a prejudicia misiunile normale de zi cu zi.
    Zis și io…..

  2. Interesant ca intotdeauna!
    Componenta grupei arata ca acele forte vor fi pregatite in mare parte pentru sustinerea rezistentei in caz de…., 2 genisti in grupa >> arata cat se poate de clar ca grupa aceea poate fi folosita pentru distrugeri /sabotaj , 2 paramedici in grupa iarasi este o chestie interesanta, daca pe campul de lupta normal mai gasesti un punct de prim ajutor , o ambulanta ceva, apoi o formatiune de rezistenta nu isi poate permite sa caute ajutor medical din motive lesne de inteles…
    Nu am inteles chestiunea cu „protecţia împotriva atacurilor cibernetice”….

    Oricum se vede clar ca polacii se misca

  3. Asa in scurte cuvinte as adauga un mix si din ce au elvetienii. Pentru noi vad ceva de genul : armata profesionista, ceva pe la 90-100 de mii, minim 60 de mii combatanti, cu efective sporite ; FOS, BIM si VM. Multe exercitii si cat mai multe trimiteri in TO. Bineinteles dotare mai buna si salarizare adecvata, dar asta e alt subiect. Asta pentru pifanii profesionisti. Pentru civili abrogarea ordinului de suspendare al stagiului militar obligatoriu cu un anendament ; cine nu are stagiul militar obligatoriu nu are drept de vot, pentru cei care nu il au deja, ca sa acoperim si generatiile care au sarit peste. Pentru rezervisti cum am spus un melanj cu ce fac elvetieni si un specific autohton. PS. Ca tot am amintit de drept de vot, persoanele cu varsta peste 60 de ani sa nu mai voteze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *